Varje år sätter vi ihop en lista över de potatissorter som är godkända att använda inom vårt koloniområde. Du hittar årets lista här nedanför. Det är oerhört viktigt att man endast odlar dessa sorter. Andra potatisar – även ekologiska – kan föra med sig nematoder/sjukdomar, och skulle det hända får ingen på området odla potatis eller andra rotfrukter under en tioårsperiod.

OBS! Det är också viktigt att vi får veta vilka som odlar potatis OCH vilka som inte gör det. Om du odlar potatis, lämna potatislappen (eller ett papper med ditt namn och lottnummer) tillsammans med plomberingen från potatispåsen, i kolonibrevlådan i boden senast den 21 juni.

Nytt för i år är att det går att maila till potatis@akeshovskoloni.se om man INTE tänker odla potatis under 2021. 

GODKÄNDA POTATISSORTER

Tidiga sorter: Marine, Minerva, Rocket, Cherie, Rudolph

Medeltidiga sorter: Bordeaux, Gwenne, Maestro, Twinner, Pentland Javelin, Princess, Monte Carlo

Sena sorter: Asterix, Ditta, Anouk, Twister

ODLINGSTIPS

• Lägg potatisen att förgro i 2–4 veckor före sättning. Placera dem ljust i rumstemperatur. En äggkartong brukar funka bra!

• När den har fått en massa skott är den redo för sättning – men vänta gärna tills jorden har en temperatur på minst ca 8 grader.

• Välj gärna en plats där du inte odlat potatis de senaste 2–3 åren, för att ta vara på näringen i jorden. Jordförbättra lerjorden med barkmull, kompost eller torvmull. Bearbeta jorden väl till 15–20 cm djup.

• Sätt potatisen med ett radavstånd på 50–70 cm och ett sättdjup på 5–8 cm. Avståndet mellan potatisarna i en rad ska vara ca 30 cm.

• När plantan blivit någon decimeter hög är det dags att kupa jorden för att skydda potatisknölen från ljus. Använd händerna för att ösa upp jord kring plantans nedre del. Kupa gärna ytterligare någon gång allteftersom potatisen växer.