Det pratas mycket nu om att minska på användningen av torv i planteringsjord, framförallt för miljöns skull. På Stockholms koloniträdgårdars kampanjsida Halvera torven finns mycket information om hur man kan göra för att minska på torven och producera sin egen kvalitetsjord med enkla medel. Ett bra sätt att spara pengar också!

Bara genom att kompostera – oavsett om du gör det i särskilda kärl eller genom att gräva ned avfall – kan du skapa jättefin jord helt utan kostnad. Vi hoppas kunna få tillgång till mer information och kurser om kompostering genom Koloniträdgårdsförbundet inom en snar framtid!

Om du ändå köper din jord vill vi gärna uppmuntra till de torvfria sorterna, som blir allt vanligare. Tälje trädgårdsprodukter (som levererar direkt till området vid större beställningar) hörde nyligen av sig till oss för att berätta att de har en torvfri jord från Södra Århult (nyhet nu i vår) och även en Hasselforsjord som heter Ansvarsfull+, som innehåller mindre torv.